Obegränsad surf

Även om det kan låta för bra för att vara sant, så innebär obegränsad surf att man kan använda sig av internet så mycket man behöver och vill. Däremot gäller denna frihet enbart inom Sveriges gränser. Om du vill utnyttja ditt internet utanför Sverige, så se över villkoren hos respektive operatör.

Idag är det mer vanligt med kommunikation via internet och att nyttja internet för olika typer av underhållning. Därmed kan det vara ett bra alternativ med obegränsad surf för många. Läs igenom villkoren noga hos operatörerna, då det blir allt mer vanligt att vissa operatörer avbryter ens tillgång till internet om de anser att det används allt för mycket eller om de blir misstänksamma på en viss typ av användning.

4.5/5
chilimobil

Fria samtal

✅  Fria SMS & MMS

Ingen bindningstid

 • Fri Surf – 349 kr/mån
 • 6 GB – 149 kr/mån
 • 100 GB – 279 kr/mån
 • Årsabonnemang fri surf – 3490 kr/år

Tre - 3

4.7/5

Välkänt varumärke

Surfa kostnadsfritt inom EU

Företagsabonnemang

Abonnemang med mobil / surfplatta

 • 5 GB – 199 kr/mån
 • 15 Gb – 299 kr/mån
 • 50 GB – 399 kr/mån
 • Obegränsad surf – 499 kr/mån

Telenor

4.6/5

Fria samtal

Familjeabonnemang

Fria SMS & MMS

Ett testvinnande 4G-nät som täcker 99 % av Sveriges befolkning

Möjlighet att byta abonnemang under bindningstiden

 • 4 GB – 219 kr/mån
 • 10 GB – 269 kr/mån
 • 15 GB – 329 kr/mån 
 • 30 GB – 379 kr/mån
 • 75 GB – 449 kr/mån
 • Obegränsad – 569 kr/mån

Hur fungerar obegränsad surf i mobilen?

Då behovet av internet ökar allt mer, så blir det mer vanligt att mobilanvändare främst kontrollerar hur mycket internet som ingår i de olika mobilabonnemangen. Hos de flesta mobiloperatörer kan du välja mellan olika alternativ gällande tillgång till internet och många operatörer erbjuder idag obegränsad surf till sina kunder. Men det kan förekomma skillnader i villkor och pris.

Obegränsad surf ska innebära att man kan använda sitt internet hur mycket man vill, utan risk för att ens internet ska stängas av eller att man måste betala för att få tillgång till mer internet. Däremot så finns det operatörer på marknaden som begränsar kundens internet, trots att de har ett mobilabonnemang med obegränsad surf. Diskutera villkoren med den operatör du önskar skaffa abonnemang hos.

Kontrollera sen även hur operatörernas täckning ser ut i landet. När du vet vilken operatör som är intressant kan du se hur deras täckning förhåller sig i landet, genom att titta på en karta de har på sin hemsida. Försäkra dig om att deras täckning är tillräcklig för ditt område.

Mobilt bredband obegränsat

Mobilt bredband fungerar ungefär som mobiltelefoni, men med undantaget att det inte inkluderas telefonsamtal, sms och mms. När man har beställt ett mobilt bredband får man ett modem och ett sim-kort. Det senare funkar till alla modem, routrar och surfplattor som har ett inbyggt fack för sim-kort. Om ett sådant fack saknas, så behövs en sticka för att kopplas in via en USB-port.

Ditt mobila internet kan du sen nyttja var du vill och det är lätt att ta med sig. Om du vill ta med det till andra platser än hemmet, så kontrollera noga vilka operatörer som har bäst täckning. Däremot kan detta skilja mellan operatörerna beroende på platsen. Kanske har du en favoritplats du brukar åka till eller reser mycket i jobbet. På hemsidorna till varje operatör finns en karta som visar deras täckning.

Om det är viktigt för dig att kunna ta med dig internetet utomlands, så försäkra dig om att just den operatör som du är intresserad av stödjer detta. Vanligen gäller detta enbart inom EU och EES, vilket visserligen täcker ett stort område gällande semesterorter. Men det kan vara bra att veta säkert innan man ger sig iväg och börjar använda sig av sitt internet.

fri surf

Bästa abonnemang med fri surf

När man ska välja ut vilket abonnemang som är det bästa valet bör man titta på de enskildas priser, täckning och hur mycket internet man har tillgång till. Dessa faktorer kan skilja mellan mobiloperatörer och beroende på vilken typ av abonnemang man väljer.

Hur snabbt internet man får beror bland annat på var man befinner sig när man använder det och hur många som använder sig av samma mast samtidigt som du. Två exempel på när internethastigheten kan vara lägre är om man befinner sig ute på lantstället eller på en konsert med tusentals andra som också vill använda internet.

 • Abonnemang hos Tre är perfekt för de som bor i södra Sverige och i större städer samt för de som vill kunna använda sig av sitt internet utomlands. Tre är inte lika stabilt på landsbygden, men om du gillar att resa så har du nytta av Tre i många länder. Förutom att du kan surfa fritt i alla EU- och EES- länder, så är det även fritt i 50-talet andra länder i världen. Se lista hos operatören. I dessa länder kan du surfa fritt upp till 60 GB.
 • Tele2 kan vara lite dyrare än Tre, men enligt deras karta över täckningen så är den mer utbredd. Fler användare i Sverige kan få mer tillfredsställande användning av sitt internet. Dessutom är det möjligt att använda sig fritt av det sitt mobila internet i EU- och EES-länder samt andra länder. Utanför Sverige kan du surfa fritt upp till 50 GB.
 • Chili använder sig av Tres internet, så deras täckning är likadan som deras. Däremot är Chilis abonnemang med obegränsad surf i lägre pris än de två ovanstående. Å andra sidan mäts detta upp av att man inte får tillgång till lika hög fri surf utanför Sveriges gränser. Här är det upp till 35 GB och i färre länder än Tre och Tele2.

Fördelar med obegränsad surf

Det finns flera fördelar med obegränsad surf, beroende på vilka behov man prioriterar. Nedanstående lista är uppbyggd efter olika behov.

 • En familj kan dela på ett abonnemang med obegränsad surf. Hur villkoren ser ut beror på vilken operatör man väljer. Det kan vara bekvämt med detta val, då det endast kommer en faktura för hela familjen och man behöver inte dela med sig av sin dyrbara internetpott. I längden blir det billigare, bland annat för att det är mindre risk för extra kostnader på olika tjänster och man får en bättre översikt med en faktura istället för flera.

 

 • Hos i princip alla operatörer med abonnemang där det ingår obegränsad surf inkluderas även fria samtal, sms och mms. På så vis vet du hur mycket du ska betala för ditt användande av mobil varje period.

 

 • Lättare att ta med sig underhållning vart man än beger sig i Sverige. Till exempel om man gillar att streama musik, filmer, online spel och liknande.

För vem kan det vara värt att ha ett abonnemang med fri surf?

Hur ofta och hur mycket man använder sig av internet i dagsläget beror bland annat på ens behov, intressen och var man befinner sig. Många har tillgång till wi-fi i hemmet eller på jobbet och är då kanske inte lika stort behov av fri surf. Å andra sidan är de publika Internetlösningar ofta mer långsamma.

 

 • Gillar du underhållning som att streama musik och film samt att spela online spel, så lär du behöva ett stabilt internet och då kan det vara mer betryggande att använda sitt eget och dessutom inte behöva tänka på att ens internet kommer att stängas ner på grund av att man har förbrukat det för mycket.

 

 • Med fri surf på mobilen är det lättare när du spenderar tid i stugan, båten, husvagnen eller på lantstället. Du behöver inte tänka på att bära med några extra prylar eller kablar, vilket underlättar då det allt för ofta visar sig att man har glömt en viktig kabel eller annat man inte tänkte på i förväg.

 

 • Familjer som kan dela på ett abonnemang där alla har tillgång till fria samtal, sms, mms och surf är i princip en guldgruva. Istället för flera fakturor, så kommer endast en och man kan vara lugn med att alla närhelst de behöver kommer att kunna kommunicera på något sätt, vare sig det är via internet eller samtal. Det ger extra trygghet för föräldrar när barnen är iväg. Dessutom behöver ingen bråka om mer tillgång till internet.

 

 • Om du väljer ett abonnemang med fri surf och samtidigt har bredband i hemmet, så kan du räkna på kostnader och om det är värt att ha båda lösningarna. Kanske räcker det med att använda ditt mobila internet som bredband hemma. Var dock noga med att läsa igenom operatörens villkor om internetanvändningen.Exempel på vad man kan göra med fri surf

Fri surf ger fler möjligheter till underhållning, kommunikation och sökande på internet närhelst man vill och så ofta man har behov till. Det finns flera lösningar för att kunna streama musik och film, med hjälp av internet. Netflix, SVT Play, YouTube och Spotify är bland de mest populära på marknaden. Ju mer man använder sig av denna typ av underhållning, desto mer nytta har man av fri surf. 

Olika online spel är en annan populär underhållning, som även kräver mer stabil internetuppkoppling. Det kan kännas mer betryggande att investera i ett abonnemang med fri surf, så behöver man inte vara orolig för att ens internet ska sega ner eller stängas av mitt i ett spel. 

Allt fler jobbar och studerar på distans i dagens samhälle, bland annat för att man har chans att kunna vara mer flexibel med både schema och arbetsplats. Att ha mobilt internet som man kan nyttja obegränsat medför större möjligheter till att vara flexibel och kontaktbar. Till exempel att sitta utomhus när vädret tillåter, vare sig man är hemma eller på annan plats.

Faktorer att väga in vid abonnemang med obegränsad surf

Då det finns flera fördelar som många internetanvändare har av fri surf, så ökar också förfrågan om abonnemang med fri surf. Dock börjar allt fler operatörer med denna typ av abonnemang, men med olika villkor och priser. Så det är viktigt att du även kontrollerar andra faktorer.

 • Hur ser täckningen ut hos den operatör du är intresserad av? Ser det bra ut i det området du mest kommer att vistas i? Om du är säker på att du kommer ha behov av ditt mobila internet på olika områden, så kontrollera de olika områdena och välj helst en av de operatörer som täcker så många områden som möjligt med bra täckning.

 

 • Jämför priser med andra operatörer och vad du får för priset. Försäkra dig även om att månadskostnaden är okej för din budget.

 

 • Merparten av de abonnemang som ger fri surf har även fria samtal, sms och mms. Däremot ska det inte tas för givet.

 

 • Ofta innebär lägre priser en längre bindningstid eller uppsägningstid, även om det marknadsförs om inga bindningstider. Om du inte vill riskera att binda upp dig på längre period, så fråga och kontrollera avtalet innan du skriver på.

Sammanfattning

Allt fler operatörer på marknaden marknadsför mobila abonnemang med obegränsad eller fri surf. Innebörden av detta är att kunden kan använda sig av internet så mycket denne vill eller behöver. Det mobila internetet kan lätt tas med till olika platser, som sommarstugan eller utlandsresan. Villkoren med fri surf gäller i Sverige, men man kan surfa utomlands, till viss gräns.

Reglerna gällande användning av sitt mobila internet skiljer mellan de olika operatörerna. Många tillåter användning i EU- och EES-länder samt andra utvalda länder , men det är inte fri surf som inom Sverige. Varje operatör har sina egna gränser gällande hur mycket man får använda sig av utanför Sverige. Till exempel så är det möjligt med Tre att få upp till 60 GB fri surf och med Chili 35 GB.

Behovet av internet ökar allt mer hos de flesta av oss. Några exempel är att man gillar att streama musik och film, att man använder sig av internet för jobb och kommunikation dagligen eller att man ofta spelar online spel. Behovet av att ha tillgång till ett pålitligt internet ökar hos allt fler internetanvändare. Både för nöjes skull, men även för att det behövs för olika jobb och studier.

Efterfrågan på mobilt internet med fri surf ökar allt mer, bland annat för att det kan underlätta deras vardag. Man behöver inte oroa sig över att ens internet inte räcker till och dessutom vet man hur mycket man ska betala varje månad. Beroende på hur mycket internet man använder dagligen och hur många man är i hushållet, så kan det vara möjligt att endast använda sig av det mobila internetet. 

Innan man bestämmer sig för en operatör är det viktigt att vara helt införstådd med alla villkor. Diskutera med operatören om det finns risk för att de segar ner ens internet eller stänger ner det om de anser att man har använt sig av för mycket under en period. Utöver det, så bör man jämföra priser, täckningskarta och bindningstid med andra operatörer.

För att veta på ett ungefär hur mycket internet man i dagsläget använder sig av, kan man via merparten operatörers hemsida få en tydlig siffra på detta. Om man har en egen sida hos sin operatör, så kan du logga in och se hur mycket internet du har använt dig under olika perioder. Det kan även kontrolleras via din telefon, under inställningar -> mobilnät/anslutning -> mobildata/dataanvändning. När man vet storleken av ens behov är det lättare att bestämma sig för rätt abonnemang.

Frågor och svar

Hur kan jag ta reda på ungefär hur mycket internet jag använder?

Hos de flesta operatörer har du en egen sida på internet där du kan logga in och snabbt få en översikt över alla dina uppgifter, bland annat kostnader och hur mycket internet du använder månadsvis. Det går även att kontrollera via din telefon, under inställningar och mobilnät eller anslutning. Sedan vidare till mobildata eller dataanvändning.

Kommer min obegränsade surf även gälla utanför Sverige?

Hur du kan använda dig av ditt mobila internet utanför Sverige beror på vilken operatör du väljer. Via många av dem kan du använda sig av fri surf utomlands, men upp till en viss gräns och beroende på i vilket land. Oftast gäller en viss mängd fri surf i EU- och EES-länder och ibland även i andra utvalda länder. Prata med gällande operatör vad som gäller hos dem.

Varför stängs ens internet ibland ner, trots att man har ett abonnemang med fri surf?

De vanligaste anledningarna från operatörer är att de menar att eftersom nätet är begränsat så segar de ner hastigheten för de som har använt en onaturligt stor del internet. Ibland går det så långt att operatören stänger av kundens internet, för att dessa användare anses belasta så stor del att de begränsar möjligheterna för andra användare.

Vilken hastighet kan man förvänta sig med mobilt internet?

Det pratas om en maxhastighet på 60 Mbit/sekund, men det är sällan man kan nyttja så snabbt internet. Det beror på olika faktorer runt omkring en. Till exempel hur många andra i närheten som vill nyttja internet samtidigt, vilken operatör man har och var man befinner sig.

Är det möjligt att flera personer använder sig av mobilt internet med fri surf?

Ja, man får ett simkort som man antingen kan placera direkt i en apparat eller i en router. Väljer man att sätta in kortet i en router, så kommer det att funka i princip som ett bredband. Denna router kan man sedan enkelt ta med till sommarstugan, i husvagnen eller annan plats där man önskar använda sig av sitt mobila internet.