Mobilsurf

Vi behöver alla internet på våra mobiltelefoner idag. Den här mobilen, som för ett antal år sedan bara var till för viktiga affärsmän och upptagna VD:s, använder numera varenda människa till sysslor som man tidigare inte kunnat föreställa sig. Vi sköter våra inköp, betalar våra räkningar, lyssnar på musik, ser på TV, läser böcker, sköter jobbmailen och tusen andra saker. Att ha ett internetabonnemang på mobilen är lika grundläggande som att betala elräkningen eller hyran.

Sagt detta, bara för att det är självklart att ha ett mobilabonnemang med internet betyder det inte att det ska få kosta hur mycket som helst – snarare tvärtom! Precis som du bör jämföra ditt elabonnemang eller förhandla räntan på ditt bolån med banken, är det viktigt att du ser till att du hittar det som för dig och dina behov är det mest prisvärda abonnemanget för mobilsurf. Därför har vi skapat den här guiden, för att ge dig tips om vad du ska tänka på för att hitta det ultimata abonnemanget med mobilsurf för just dig.

mobilsurf

4.7/5

Fria SMS

Fria Samtal

Ingen bindningstid

 • 100 GB – 87,5 kr/mån i 2 månader därefter 350 kr/ mån
 • 18 GB – 55 kr/mån i 2 månader därefter 220 kr/mån.
 • 3 GB – 25 kr/mån i 2 månader därefter 100kr/mån

Chili Mobilsurf

4.5/5
chilimobil

Fria samtal

✅  Fria SMS & MMS

Ingen bindningstid

 • Fri Surf – 349 kr/mån
 • 6 GB – 149 kr/mån
 • 100 GB – 279 kr/mån
 • Årsabonnemang fri surf – 3490 kr/år

Hallon Mobilsurf

4.3/5

Fria samtal 

Fria SMS

Ingen bindningstid

Spara surf

 • 4 GB – 24 kr/mån i 3 månader, därefter 99 kr/mån
 • 8 GB – 37 kr/mån i 3 månader, därefter 149 kr/mån
 • 25 GB 62 kr/mån i 3 månader, därefter 249 kr/mån
 • 50 GB – 74 kr/mån i 3 månader, därefter 299 kr/mån
 • 100 GB 87 kr/mån i 3 mån,därefter 349 kr/mån

Tre mobilsurf

4.7/5

Välkänt varumärke

Surfa kostnadsfritt inom EU

Företagsabonnemang

Abonnemang med mobil / surfplatta

 • 5 GB – 199 kr/mån
 • 15 Gb – 299 kr/mån
 • 50 GB – 399 kr/mån
 • Obegränsad surf – 499 kr/mån

Telenor mobilsurf

4.6/5

Fria samtal

Familjeabonnemang

Fria SMS & MMS

Ett testvinnande 4G-nät som täcker 99 % av Sveriges befolkning

Möjlighet att byta abonnemang under bindningstiden

 • 4 GB – 219 kr/mån
 • 10 GB – 269 kr/mån
 • 15 GB – 329 kr/mån 
 • 30 GB – 379 kr/mån
 • 75 GB – 449 kr/mån
 • Obegränsad – 569 kr/mån

En guide om mobilsurf

Det vi har tänkt hjälpa dig med här är helt enkelt att se till att du hittar det abonnemanget med mobilsurf som passar dig som handsken. Om du inte har behov av så mycket surf är det onödigt att betala för ett för stort abonnemang, och om du hör till dem som gillar att streama och förbrukar mycket surf hjälper vi dig att hitta det alternativet som ger dig mest surf med den högsta hastigheten till det bästa möjliga priset. För att underlätta har vi en lista över några av de vanligaste aktiviteterna vi använder mobilen till, med riktlinjer över hur mycket surf du kan räkna med kommer att gå åt till var och en av dem.

Vi visar dig hur mycket surf du bör satsa på beroende på vad du använder din mobil till, och vad olika operatörer har att erbjuda dig. När gäller den exakta mängden surf du behöver är det svårt att ge klara besked, eftersom det beror på många skilda faktorer. Visste du t ex att det drar mer surf att besöka hemsidor som har många bilder än sidor med enbart text? Det vi vill är att du ska använda den här informationen som riktlinjer, och att det på så sätt ska underlätta när du ska välja ditt abonnemang med mobilsurf.

Vad ska man tänka på när man väljer ett abonnemang med mobilsurf?

När det kommer till att välja det bästa mobilabonnemanget är det viktigt att du jämför många olika alternativ, för att vara säker på att du väljer det som passar bäst för just dig och dina behov. En person som mest använder sin mobil för att ringa och skicka meddelanden, och kollar sin Facebook och mailen ett par gånger i veckan bör såklart inte ha samma abonnemang som någon som spenderar ett par timmar på pendeln varje dag med att streama sina favoritserier och lyssna på musik. Ett abonnemang utan bindningstid eller som låter dig byta surfmängd under bindningstiden brukar kännas som ett bra och flexibel alternativ om du vill känna dig fram till vad du verkligen har användning för.

Vi rekommenderar att du börjar med att tänka på hur mycket du använder din telefon per dag, och sedan fundera närmare på exakt vad du använder den till. Många abonnemang har idag fria samtal, vilket passar perfekt om du gillar att ringa till vänner och familj ofta och länge. Om du däremot spenderar mycket tid på nätet kan det vara värt att betala lite extra för ett abonnemang med fri surf – du har med andra ord inga begränsningar – för att slippa oroa dig för att behöva köpa extra surf i mitten av månaden. Ifall din användande av mobilsurf är oregelbundet rekommenderar vi att du väljer ett abonnemang där du kan spara mobilsurf du inte har använt upp från en månad till en annan.

Hastigheten på surfen är en annan sak du ska tänka på om du gillar att streama eller att spela spel på din mobil, för att slippa avbrott. Även villkoren för roaming, att kunna surfa utomlands, om du gillar att vara ute och resa kan vara en viktig faktor. 

Det sista vi vill tipsa om är du kollar upp operatörens täckning om du inte bor i någon av Sveriges storstäder – hur bra villkor du än kommer över spelar det ingen roll om täckningen är dålig. Ifall du inte är så erfaren när det kommer till mobiler och abonnemang på mobilsurf kan det vara en bra idé att satsa på en av de större operatörerna eftersom de brukar ha en bättre och mer omfattande kundtjänst.

Hur mycket mobilsurf behöver jag?

Som du säkert redan har gissat beror det helt på vad du huvudsakligen använder din mobil till när det kommer till att välja abonnemang med mobilsurf. Så gott som alla abonnemang kommer idag med någon typ av surf inkluderad. Om du endast brukar läsa tidningen och kolla din mail emellanåt räcker 1GB, men de minsta abonnemangen ligger oftast på 3-5 GB vilket innebär att det täcker dina behov mer än tillräckligt. 

Ett alternativ med fri surf är ett bra val för dig som gillar att att göra det mesta från din mobil, framförallt sånt som konsumerar mycket surf som exempelvis Netflix, streaming av sport eller videospel. Om du känner att du ligger någonstans i mitten finns det en mängd alternativ att välja mellan, och du kommer garanterat att hitta någon som passar dig perfekt.  

Självklart finns det små knep vi kan ta till för att spara vår surf, t ex att vi kopplar upp oss på wifi så fort vi har möjlighet. Om du har tillgång till wifi hemma och på din arbetsplan har du kommit en bra bit på väg, och dessutom finns det gott om caféer, restauranger, köpcentrum och andra affärsrörelser som erbjuder gratis wifi till sina kunder. Många appar tillåter dig att ladda ner innehåll för att sedan se eller lyssna offline, och detta är också ett bra sätt att kunna spara in på mobilsurfen.

Hur mycket surf behöver jag för att använda sociala medier?

Hör du till dem som gillar att hålla dig uppdaterad på sociala medier? Går du in på Instagram, Facebook, Twitter, TikTok och LinkedIn så fort du får chansen? Då kan det vara bra att veta att en timmes surfande om dagen på de sociala nätverken konsumerar ungefär 3 GB per månad. 

Hur mycket surf behöver jag för att lyssna på musik?

Om du gillar att streama musik kan du göra det under ungefär 24 timmar med 1 GB surf, så länge det handlar om normal kvalitet. Tänk på att ju högre kvalitet du vill ha på musiken, desto större mängd mobilsurf kommer det att gå åt. Därför kan det vara värt att sänka kvaliteten för att spara lite, såtillvida du inte har ett abonnemang där just musiksurf ingår.

Hur mycket surf behöver jag för att titta på sport och film?

Att streama sport eller filmer via mobilen är en av våra favoritsysselsättningar, men det är också bland de saker som drar absolut mest surf. En film eller en fotbollsmatch exempelvis, som brukar vara omkring två timmar lång, kommer att förbruka runt 2 GB om det handlar om normal kvalitet. Om du istället väljer att se den i HD kommer du istället att förbruka ungefär 6 GB.

Vilken operatör erbjuder mest mobilsurf till bäst pris?

Det finns ett stort urval av mobiloperatörer som erbjuder fri surf till riktigt bra priser, och med denna typ av abonnemang behöver du aldrig oroa dig för att surfen kommer att ta slut – oavsett vad du ser på för filmer eller hur många sportevenemang du streamar. Här kommer några exempel:

 • Chili mobil är en operatör som erbjuder många flexibla abonnemang. De ger dig fri surf för 349 kr/månad, eller ett helårsabonnemang för 3.490 kr/år. Dessutom har du som kund rätt till fria samtal och fria sms och mms utan bindningstid.
 • Operatören Tre som på sistone blivit mycket populär erbjuder surf utan begränsningar för 499 kr/månad, och det inkluderar även gratis roaming inom EU. De erbjuder också ett företagsabonnemang för endast 249 kr/månad.
 • Telenor ger dig fri surf, obegränsade samtal, sms och mms för endast 569 kr/månad. Detta är operatören som har Sveriges bästa täckning, och du har dessutom möjligheten att byta abonnemang även under bindningstiden.
 • Fibio har ett specialpris på sin fria surf under 5 månader, det kostar nämligen bara 285 kronor/månad tillsammans med fria samtal och sms inom hela EU. Efter att 5-månadersperioden är över landar priset istället på 569 kronor/månad. Du kan även testa Viaplay utan extra kostnad under 2 månader.

Du ska alltid komma ihåg att jämföra operatörerna regelbundet, dessa priser är vad de erbjuder i skrivande stund, men de kommer ofta ut med olika kampanjer och specialerbjudanden som kan göra dem till det billigaste och bästa alternativet.

Tänk också på att många operatörer erbjuder speciella abonnemang för studenter och seniorabonnemang, vilket du absolut bör undersöka om du hör till någon av dessa grupper. Det kan spara dig många hundralappar om året.

Vilken operatör erbjuder snabbast mobilsurf?

Vilken operatör som erbjuder snabbast mobilsurf finns det inget enhetligt svar på, helt enkelt för att det beror på var i vårt avlånga land du bor någonstans. Som det är just nu håller även många fler operatörer på att ansluta sig till 5G, vilket har en mycket positiv inverkan på internets hastighet. Därför rekommenderar vi att du jämför operatörerna även på denna punkt, om ett snabbt internet på mobilen hör till dina prioriteringar.

I nuläget kan vi tipsa om att operatörerna med snabbast mobilsurf i de flesta fall är Tre, Tele2 och Telenor. Tre fungerar allra bäst i storstäderna samt i södra Sverige, i glesbygd och i norra Sverige har de fortfarande en del att förbättra. I dessa områden kan det mycket väl vara så att Telenor och Tele2 är bättre alternativ. Sammanfattning 

Det viktigaste du ska komma ihåg när du väljer ett abonnemang med mobilsurf är att jämföra dem med varandra, så att du får ett så prisvärt alternativ som möjligt för dina behov. Låt det heller inte gå alltför lång tid innan du jämför abonnemangen nästa gång. Många operatörer tar fram specialerbjudanden och kampanjer, vilket kan göra dem till ett betydligt billigare och bättre alternativ än vad de var senast du kollade. 

Det är onödigt att betala för ett abonnemang som är onödigt stort, men samtidigt är det långt ifrån praktiskt att ditt mobilsurf tar slut innan månadsskiftet och att du därmed behöver köpa extra surf för att kunna öppna jobbmailen t ex. Läs därför guiden ovan för att göra en uppskattning över hur mycket mobilsurf du behöver beroende på vad du helst använder mobilen till. Att streama filmer och sport samt vissa videospel är de aktiviteter som använder upp mest surf.

Var noga med att kolla upp operatörernas täckning om du bor i norra Sverige eller i glesbygd, där utbudet för ett snabbt mobilsurf inte är lika stort.