Hur skannar jag en QR-kod som jag ser i min mobil?

Hur skannar jag en QR-kod som jag ser i min mobil?

I den här guiden går vi igenom hur man skannar en QR-kod som syns i mobilen. Olika operativsystem har olika tillvägagångssätt för att skanna QR-koder i mobilen och vi har därför skapat den här guiden och beskriver grundligt hur det går till hos respektive operativsystem. Typen av enhet som används är också avgörande för vilken metod som används. Det är alltså möjligt att skanna en QR-kod på samma enhet.

Vad är en QR-kod?

QR står för “Quick Response-code” är en form av tvådimensionell streckkod som kan lagra information i format som går att läsa av från till exempel mobilkameror. QR-koder har blivit mycket vanligt de senaste åren framför allt när det kommer till transaktioner och används för att snabbt kunna överföra data genom att skanna koden. 

Så fungerar QR-koder

En QR fungerar genom att svara kvadrater som är utformade i ett speciellt mönster och unikt mönster som lagrar data. När koden skannas av en mobil eller en QR-kod skanner så överförs datan från koden till enheten som skannar på ett par sekunder. 

Vad används QR-koder till

QR-koder har blivit allt vanligare i vårt samhälle och används bland annat i:

  • QR-koder används ofta av personal på till exempel bio, festivaler och sportevenemang för att snabbt och enkelt kunna skanna biljetter.
  • QR-koder används ofta inom betalningssystem för att snabbt och enkelt kunna överföra pengar och göra betalningar.
  • För att skanna av menyer på restauranger och barer och få upp menyn i mobilen. 
  • QR-koder används idag ofta som flygbiljetter speciellt vid flygningar som har incheckning via nätet.

Så skannar man en QR-kod som man ser i en iPhone

En av de vanligaste mobiltelefonerna idag är iPhone som använder iOS som operativsystem, så här går man tillväga för att skanna en QR-kod som syns i en iPhone mobil:

  • Använda en annan enhet – Om man till exempel har en annan mobiltelefon eller en iPad så kan man använda en annan enhet för att skannas av QR-koden.
  • Screenshot – Ett annat sätt att skanna en QR-kod i en iPhone är att ta en skärmdump av QR-koden och använda sig av en app som kan läsa av QR-koder från bilder som “Notes”. Man kan också använda sig av en renodlad app vars syfte är att avläsa QR-koder. 

Så skannar man en QR-kod i en Android mobil

En annan vanlig smartphone idag är Android, nedan så beskriver vi hur man skannar en QR-kod i en mobil av märket Android. 

  • Google Lens – Google Lens är ett sätt att skanna QR-koder i Android mobiler och först öppnar man Google Assistant genom att trycka in hemknappen. Sedan klickar man på Google Lens ikonen och riktar kameran mot QR-koden och skannar av den.
  • Screenshot – Ta en skärmdump av QR-koden och öppna appen som Google Photos där du kan skanna av bilden.

Appar som kan läsa av QR-koder

Idag finns det flera appar både för Android och iOS som är utvecklade för att man ska kunna skanna QR-koder som redan finns på telefonen. Dessa är några av de bästa alternativen som finns tillgängliga till både Android och iOS:

  • QR Code Reader by Scan
  • QRbot
  • QR Code & Barcode Scanner

Dessa QR-kodläsare kan enkelt laddas ner i Apple Store eller Google Play Store.

När kan man behöva skanna en QR-kod som visas i mobilen

Det kan vara behövligt ibland att skanna QR-koder som man får skickat till sin mobil, till exempel för betalningsappar som Swish eller Revolut. Appar som Swish har ofta en funktion där man kan skanna QR-koder och även har alternativet att ladda upp en bild för att skanna av en QR-kod.

Är det säkert att skanna en QR-kod i mobilen?

Att skanna QR-koder i mobilen kan anses vara säkert men det finns alltid risker med teknologi. Ett tips är att man endast skannar QR-koder från välkända appar eller skickas från personer som man känner. 

De säkerhetsrisker som finns med att skanna QR koder är precis som när man öppnar länkar som är skadliga då QR-koden kan omdirigera till en sajt med virus, eller innehålla så kallat “Malware” som i vissa fall kan ge angriparen tillgång till din enhet.

Tips för att säkert skanna QR-koder i mobilen

Nedan följer ett par tips för att försäkra sig om att skanna QR-koder på ett säkert sätt i mobilen.

  • Säker app – Använd en säker app eller mobilens egna funktioner för att skanna en QR-kod. Många seriösa appar som läser av QR-koder har inbyggda säkerhetsfunktioner och varnar för suspekta länkar. 
  • Säkra avsändare – Skanna endast QR-koder från säkra källor och välkända företag som Swish och olika bankappar. 
  • Granska länken om möjligt – Ofta när man skannar en QR-kod så är länken synlig redan innan du skannar koden. Kontrollera att URLen inte ser misstänksam ut.